Hoe ontstaan ideeën?
16182
post-template-default,single,single-post,postid-16182,single-format-standard,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Hoe ontstaan ideeën?

Hoe ontstaan ideeën?

Maandenlang zat ik vast. Gevangen in een creatief dood zijn.
Vroeger raakte ik dan in paniek. En stroomden continu gedachten door mijn hoofd als: het komt NOOIT meer goed. Het is OVER. Zie je wel, ik kan NIETS!
Misschien herken je het?
Inmiddels weet ik dat het een proces is. Een broodnodig proces. Om verder te komen, om nieuws te ontwikkelen, ideeën vorm te geven.
Dat maakt de periode er niet leuker op, maar wel draaglijker.
Maandenlang vond ik alles stom, lelijk, irritant. Ik keek naar werk van anderen, kocht materialen, experimenteerde en gooide bijna alles weer weg. Want alles was stom, lelijk en irritant.
Een frustrerend proces.
Tientallen ideeën kwamen voorbij. Hele goede zelfs. Ik schreef ze op, maar voelde geen vuurtje aan gaan.
En toen ineens, bijna vanuit het niets, hoorde ik mezelf uitroepen “By George, I think I’ve got it”
[voor wie het niet herkent, het is vrij vertaald uit My fair lady]. Het blijft een wonderlijk proces hoe ons brein werkt.

Ergens in de afgelopen periode las ik onder andere ‘A technique for producing ideas’ van James Webb Young
Heel herkenbaar hoe het werkt. Het komt er in het kort op neer dat er 5 fasen zijn in idee-ontwikkeling. 

Ik bevind me in fase 5. Hier kan alles gewoon nog mis gaan. Door ongeduld, door ongenadige kritiek, door van alles. Maar ook dat hoort er bij.
Er breekt een interessante periode aan van hard werken. Experimenteren met en uitwerken van een heel vers idee. Wie weet zien sommige werken ooit het daglicht en kun je ze in november zien tijdens exposities.

Mocht je er belang bij hebben, het boek vind je hier: https://archive.org/details/techniqueforprod0000youn/mode/2up]

Het is een geweldige website met een eindeloze schat aan materiaal en als je je registreert kun je boeken lenen, films kijken etc.